Till startsidan
In English  |  Webbkarta  |  Kontakt  |
Kompensatoriska hjälpmedel - en resurs på nätet
Här är du:Ungkompensation.se - Räkna - Lässtöd när räknar

Talstöd till kalkylator

De flesta talsynteser innehåller stöd för tangentbordsläsning, dvs. talsyntesen säger namnet på de tangenter som trycks ned. Detta innebär att när användaren skriver exempelvis "bil" så säger talsyntesrösten bokstäverna eller bokstavsljuden för "b", "i", "l". Denna funktion kan användas i kombination med den digitala kalkylator som finns i datorn. När användaren trycker ned siffertangenter säger talsyntesen vilken siffra som skrivs in i kalkylatorn.


 
 
 

Talande kalkylator

En kalkylator som läser upp det du skriver på den är kalkylatorn Talk & Tech.

 
 

Matematiska tecken

Talsyntesen Budgie Pro har en matematisk modul som medger uppläsning av matematiska uttryck.

 

Det går oftast inte att använda stavningskontroll i kombination med matematiska uträkningar, då stavningskontrollerna kan ha problem att tyda matematiska formler.

 
 

Skanna in text

Ett bra sätt för en elev att få stöd är att skanna in text från läroboken med programme PaperPort. Den inskannade sidan blir en exakt kopia av läroboken, och eleven kan skriva ovanpå den bilden. Det går också att göra en OCR-tolkning av sidan så att den "öppnas" och eleven kan använda en talsyntes för att höra texten och skriva sina svar där. En talsyntes kan även användas under tiden eleven skriver, för att få återkoppling på det som skrivs.

Programmet har tidigare kunnat köpas via Frölundadata, men nu finns den troligtvis enbart att handla via England. Se följande länk.

 
    ung kommunikation 2
             LUK-logga
 


Rekommendera
ny länk
Klicka här för mer info om 
   Ungkompensation.se

Studera till vårdbiträde på distans med Distansinstitutet. Besök distansinstitutet.se distansutbildningar för mer information!

Stress och prestationsångest är vanligt idag bland ungdomar som studerar. Ta hjälp av psykolog online om du känner dig trött, håglös, hängig eller bara behöver prata av dig.
Till Linnéuniversitetet Till Blekinge Tekniska Högskola Till Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling